Zonguldak için Zirai Tahmin Raporu 27.12.2014 – 31.12.2014

Zonguldak için Zirai Tahmin Raporu 27.12.2014 – 31.12.2014

devlet-meteoroloji-zirai-tahminler

Cumartesi günü kuzeybatısı kuvvetli olmak üzere cumartesi ve pazartesi günleri batısı, diğer günler bölge geneli yağmurlu ve kar yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın güney yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygudur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta ekim işleri en geç bu ay ortalarında bitirilir. Ekili alanlarda göllenmelere karşı önlem alınır. Tarla faresi mücadelesine devam edilir.

Meyvecilikte yeni tesis edilecek meyvelikler için fidan çukuru açılmasına, gübreleme ve sürüme, kültürel tedbirlere, budamaya devam edilir. Sevk ve satışı yapılan bitkisel üretim materyalinin karantina yönünden pazar kontrolü yapılır. Zeytincilikte fidan dikimine devam edilir. Hasat bu ay sonunda tamamlanır.

Sebzecilikte kış sebzelerinin bakım ve hasadına devam edilir. Baharda ekime hazırlanan tarlanın gübrelenmesi ve sürümü bu ay ortasında kadar bitirilir.

Sığırcılıkta suni tohumlamaya devam edilir. Silaj hazırlıklarına devam edilir. Gebe ve doğum yapan ineklerin bakım ve beslenmelerine dikkat edilir. Doğum yapacakları yerler titizlikle hazırlanır ve kuru altlık serilir. Doğumdan sonra “son” ahırdan mutlaka uzaklaştırılır, eğer son atılmamışsa hemen bir veteriner hekime haber verilir. Buzağılara ağız sütü içirilir. Buzağılara üçüncü haftadan sonra yavaş yavaş diğer yemlere geçilir ve mutlaka sekizinci haftaya kadar süt içirilir. İç parazit mücadelesi ve koruyucu aşılar mutlaka yapılır. Özellikle Şarbon, Şap ve buzağılara S 19 aşısı yapılır. Ahır tadilatları yapılır, kışlık hazırlıklara devam edilir. Ahırların günlük, haftalık, aylık temizlikleri yapılmalı gerektiğinde dezenfekte edilir.

Koyunculukta ağılların kış için tadilat ve onarımları yapılır. Kışlık yemler hazırlanır. İç ve dış parazit mücadelesi ve aşılara devam edilir. Doğum hazırlıklarına başlanır ve beslemelere dikkat edilir.

Tavukçulukta kümesler fazla rutubet bırakılmadan havalandırılır. Altlıklar sık sık değiştirilir. Mikroorganizma faaliyetlerini önlemek için aralarına kireç serpilir. Yumurtalar sık sık toplanır. Kullanılan malzemeler dezenfekte edilir veya sodalı suyla yıkanır. Kış hazırlıklarına başlanır. Tavuk tifosuna karşı tarama ve Newcastle aşısı yapılır. Koruyucu aşılar yapılır.

Arıcılıkta kovanlar kışlakta bulunur, yağmur sularından korunacak şekilde tedbir alınır.

Kaynak: T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü

İletişim: 0(312) 3022459 – 3022491 – [email protected]